Роль спадщини Ю.Шевельова у вивченні українського субстандарту

Автор(и)

  • Леся Олексіївна Ставицька Інститут української мови НАН України ім. О.О. Потебні Національної академії наук України, Ukraine

Ключові слова:

Шевельов, український субстрат, спадщина Шевельова, Юрій Шевельов

Анотація

Вивчення мовних маргіналій, того потужного лексичного пласту, який перебуває поза межами мовного стандарту, було і залишається  однією з найслабших ланок української  лінгвістики.  Одновимірні і гіпероцінні безапеляційні налички на кшталт суржик – знак безкультур’я і духовного виродження, жаргон – словесне сміття, яке треба викорінювати, а сленг – це щось знижене, вульгарне, що не вживається у пристойному товаристві, міцно вкорінились у метамовній свідомості українського соціуму і що найсумніше – у метамові професійних філологів.

Біографія автора

Леся Олексіївна Ставицька, Інститут української мови НАН України ім. О.О. Потебні Національної академії наук України

Доктор філогічних наук, професор, завідувач відділу соціолінгвістики

Посилання

Шерех (Шевельов) Ю. Літ Ікара (Памфлети Миколи Хвильового). //Третя сторожа. Література. Мистецтво. Ідеології. – К.: Дніпро, 1993, с.296-331.

Шерех (Шевельов) Ю. Так нас навчали правильних проізношеній // Поза книжками і з книжок. – К.: Час, 1998а, с.236-280.

Шерех (Шевельов) Ю. Українська мова в першій половині двадцятого століття (1900-1941). Стан і статус. // Поза книжками і з книжок. – К.: Час, 1998б, с.281-385.

Шерех Ю. Хвильовий без політики // Пороги і запоріжжя. У 3-х томах. Т.1. Література. Мистецтво. Ідеології. – Харків: Фоліо, 1998в, с.58-68.

##submission.downloads##

Опубліковано

2011-10-28